‘Grenzeloos’

In november 2016 vond in Heerenveen de première plaats van mijn derde musical ‘Grenzeloos’, met (opnieuw) prachtige muziek van Clara Rullmann. ‘Grenzeloos’ vertelt het verhaal over de zonen van Abraham, de stamvader van Joden, Christenen en Moslims. Een steeds terugkerend thema in deze musical is ‘over de grens’. Abraham breekt uit de begrenzing van zijn stad en zijn stam en trekt weg op zoek naar de Ene die hem roept. Het is geen historisch verhaal, maar mythisch, een mensenverhaal. Mooie, strakke uitvoering. In één weekend 4 uitverkochte voorstellingen: 4 x 500 = 2.000 bezoekers. Prachtig!(Inderdaad, deze groep is wel erg groot, maar met minder mensen gaat het ook prima hoor)

De zonen van Abraham
Koorleden, solisten, spelers en muzikanten vertellen in deze musical het verhaal van Isaäk en Ismaël, de zonen van Abraham en de voorvaderen van het Christendom en de Islam. De musical is niet alleen een vertelling van het eeuwenoude verhaal uit de bijbel, maar juist ook een verhaal over de actualiteit. In de eerste scène ontmoeten Isaäk en Ismaël elkaar bij het graf van hun vader Abraham. Ze hebben elkaar lang niet gezien, vallen elkaar in de armen en vertellen hun eigen verhaal.

De associaties met de vluchtelingencrisis zijn onvermijdelijk. Het volk van Abraham zwerft als ‘gelukzoekers’ over de aarde en blijft hopen op een plek waar ze een beter leven kunnen opbouwen. Al gaat je weg van tijd tot tijd door wanhoop en woestijn, Ik zal er zijn, Ik zal er zijn.’ is het terugkerende mantra.

Inhoud en tekst- muziekfragmenten
In deze musical vertellen Isaäk en Ismaël verschillende gebeurtenissen uit het leven van Abraham. Het begint in Oer, een sterke en welvarende stad. Maar het is onrustig in Abrahams hoofd en de tenten worden afgebroken. Sara zingt:

Luister hier naar: ‘De stem’ (sopraansolo)
“Het is zover: ik zag het er van komen,
we gaan op reis naar niemandsland.
Ik twijfel soms aan zijn  verstand:
die man van mij, die leeft van vreemde dromen.

Hij zegt een onbekende stem te horen,
die spreekt van meer dan wat wij zien,
een wereld van geluk misschien.
Daar, zegt hij, wordt ons eerste kind geboren

Hier eindigt in de bijbel het verhaal van Abraham en gaat het verder met Isaäk. Isaäk en Ismaël verzoenen zich met elkaar en dan volgt in de musical een feestelijk slotlied:

Luister hier naar: ‘Er zijn geen grenzen’
“Er zijn geen grenzen als je durft te gaan.
Gezegend is wie zegen door wil geven.
Je wordt niet wijzer als je stil blijft staan.
Kom in beweging, leer maar van het leven.”

 De componiste: Clara Rullmann
De muziek van deze musical is geschreven door Clara Rullmann. Ze studeerde in 1986 af aan het conservatorium met als hoofdvak piano. Daarnaast studeerde ze dwarsfluit en zang. Ze was jarenlang verbonden als muzikaal leider bij het openluchttheater in Jorwerd. Verder werkte ze mee aan diverse producties, de promsconcerten van Omroep Maxx en werkte ze met artiesten als Robert Long en Rients Gratama. Ze was bandleider bij The New London Chorale & Tom Parker. Daarnaast schrijft ze regelmatig muziek, zoals voor de musical ‘Noömi’. Kijk voor meer informatie op clararullmann.nl.

Deze musical is verkrijgbaar bij muziekuitgeverij Intrada:  www.intradamusic.nl.
U kunt ook even bellen of mailen met uitgever Jan de Jong: 0513 – 688951,  info@intradamusic.nl.

Lees hier een krantenverslag van de première. Klik op de afbeelding voor een groter formaat.