‘Water en Vuur’ vertelt het verhaal van Mozes, over de tocht door de woestijn, uit het boek Exodus. Het is tegelijk ook een verhaal over onze tocht door het leven. Beelden uit de bijbel en uit de huidige tijd, liederen, poëzie en spreekteksten wisselen elkaar af.
Een oratorium voor koor, solisten, fluit, hobo, cello, piano, 2 spreekstemmen en samenzang. Voor een avondvullende uitvoering, maar ook geschikt om in delen te worden uitgevoerd bij bijvoorbeeld een paar themavieringen.
“Van groen en groei ontdaan,
op brandend zand, waar water zich niet waagt,
waar wind niet zingt, maar schraalt en schuurt,
de zon verzengt en droogte duurt,
misschien, misschien juist daar.”
‘Water en Vuur’ zijn elementen die in dit verhaal een belangrijke rol spelen. Deze woorden staan symbool voor positieve, maar ook negatieve dingen, en lopen als een rode draad door dit oratorium. Het is het refrein dat steeds terugkomt, wat door het koor, maar elke keer ook door de bezoekers wordt mee gezongen:
Luister hier: ‘Water met je twee gezichten’
“Water met je twee gezichten,
water uit tweestromenland,
zee van rust, natuurgegeven,
water met een overkant.
Jij oase in woestijn,
zult een bron van leven zijn.”
Inhoud en lied- en muziekfragmenten
‘Water en Vuur’ verhaalt over de vele gebeurtenissen uit het leven van Mozes. Het begint met de onderdrukking in Egypte, de klaagzangen van het volk, de moord op de Hebreeuwse jongens en hoe Mozes daarbij wordt gered:
Luister hier: ‘Mand van vertrouwen’
“Toch hebben de vrouwen een mand van vertrouwen,
een kistje van hoop op het water gezet,
in godsnaam het leven uit handen gegeven
en daarmee de toekomst van sterven gered.”
Verder gaat het met de moord van Mozes op een Egyptenaar, zijn vlucht naar het buitenland, de brandende doornstruik en de 10 plagen waardoor het leven van de Israëlieten in eerste instantie alleen maar zwaarder wordt:
Luister hier: ‘Slag na slag’
“Slag na slag kreeg het land te verduren,
totdat het nauwelijks nog te besturen,
tot het vermurwd en verslagen was.”
Hierna volgt het verhaal over de uittocht uit Egypte, de tocht door de Rietzee en de 40 jaren in de woestijn: honger en dorst, manna uit de lucht en water uit de rotsen, het gouden kalf en de 10 geboden (een prachtig recitatief door koor en solist van een hertaling van de 10 geboden) en komt eindelijk het beloofde land in zicht.
Luister en kijk hier: ‘De God die ons liefheeft’
Eerder in het verhaal, na de ontsnapping door de Rietzee, zingt de vrouwen onder leiding van Mirjam:
Luister hier: ‘Tomeloos’
“Tomeloos, dit vrij gevoel in de voeten;
we moeten wel dansen en vormen als vrouwen
een wervelend schouwspel,
het zand stuift in het rond.”
Luister naar het slotlied ‘Mijn hart is gerust’.
DE COMPONISTEN
De muziek is geschreven door Chris van Bruggen, Anneke van der Heide en Peter Rippen. Zij zijn, cq. waren verbonden als cantor aan de Pepergasthuiskerk in Groningen, de thuisbasis van de OVG, de Oecumenische Vieringen Groningen. Bekendheid verwierven de componisten met name door hun oratoria op teksten van Marijke de Bruijne. Ze schrijven over het algemeen melodieuze muziek, die niet moeilijk in te studeren is. Dat komt vooral omdat ze gericht zijn op de uitvoerbaarheid in vieringen, waarbij de gemeente een belangrijke rol speelt.
Chris van Bruggen studeerde orgel, school- en kerkmuziek aan het Conservatorium in Groningen. Hij was betrokken bij het samenstellen van het Nieuwe Liedboek en projectleider bij de totstandkoming van de oecumenische liedbundel ‘Zangen van Zoeken en Zien’. Anneke van der Heide studeerde aan het Stedelijk Conservatorium Groningen en is docente Muziek/Kunst. Peter Rippen genoot een klassieke vakopleiding piano en is werkzaam als muzikaal begeleider bij Balletschool Assen en daarnaast onder meer pianist van de Oecumenische Vieringen Groningen.
‘Water en Vuur’ is verkrijgbaar bij muziekuitgeverij Intrada: www.intradamusic.nl.
U kunt natuurlijk ook even bellen of mailen met uitgever Jan de Jong: 0513-688951, info@intradamusic.nl.
Hieronder een verslag van een uitvoering. Klik op de afbeelding voor een groter formaat.
Voorbeelden uit de koorpartituur:
Een deel uit de 10 woorden:
Een deel van ‘De God die ons liefheeft’