‘Ademtocht’

cd Ademtocht - Margryt Poortstra - Jan de Jong - uitgeverij IntradaEen cd met 17 liederen, ruim een uur luisterplezier. Met het uitbrengen van deze cd biedt muziekuitgeverij Intrada een mooi overzicht van de koormuziek die ze de afgelopen jaren heeft uitgegeven. Deze cd verscheen ter gelegenheid van het 40-jarig jubileum als organist van componist Jan de Jong. De muziek van alle nummers op deze cd is dan ook van zijn hand. De teksten zijn van Eppie Dam en van mij. Een deel van deze liederen vindt u terug in de bundel ‘In viering en in wijding’.

Lied Hartslag Ademtocht

 Op deze cd laat De Jong zien dat hij niet alleen componist is van toegankelijke koor- en kerkmuziek, maar dat hij het componeren van complexere werken ook goed beheerst.  De muziek is gevarieerd gecomponeerd en eenvoudig tot redelijk moeilijk van opzet. Het klankidioom is in de meeste werken toegankelijk, in een aantal gevallen gematigd modern. Ook de begeleiding kent veel afwisseling met orgel, piano, fluit, klarinet en cello.

Luister en kijk hier naar: ‘Warmte’
“Gij de zon van mijn leven,
die de dag laat opengaan,
die mij verkwikking wilt geven
en zin aan mijn bestaan.
Gij, warme haard in wintertijd,
als alles is bevroren,
die gloed en vlammen zijt.
(Tekst: Margryt Poortstra)

Deze cd is opgenomen in september 2010 in Harlingen en Heerenveen. De regie was in handen van Gerben van der Veen. De uitvoerenden zijn de Ichthus Cantorij o.l.v. Geke Bruining, Trial & Error o.l.v. Egbert Klazenga en een ad hoc koor o.l.v. Gerben van der Veen.

Inhoudsopgave
Inhoudsopgave cd Ademtocht
Luister naar:  ‘Heer, uw volk is onderweg’
“Heer, uw volk is onderweg.
Oude beelden zijn versleten
en het eelt zit nog op de zielen.
Zijn de bronnen drooggelegd?
Moeten wij uw droom vergeten
die wij lang in leven hielden?”
(tekst:
Eppie Dam)

Over de componist: Jan de Jong
De Jong (1953) studeerde van 1975-1981 aan het conservatorium in Leeuwarden. Van 1978-2008 was hij organist van de Ichthuskerk en de Martinikerk, beiden in Sneek. Van 1979-1991 was De Jong dirigent van brassband Euphonia en van 1980-2010 docent aan de muziekschool in Heerenveen. De Jong heeft een groot aantal composities op zijn naam staan. Samen met Margryt Poortstra schreef hij vele liederen voor liturgisch gebruik, het oratorium ‘Wervelend over de aarde’ en een liederencyclus over Jezus In deze mens’. Met Eppie Dam schreef hij een adventsoratorium, het Frysk Rekwiem en een cantate over de schepping. Met Sytze de Vries schreef hij een bundel liederen en teksten voor de eredienst. In de bundel ‘Zangen van zoeken en zien’ zijn 18 melodieën van hem opgenomen. In 2010 behaalde hij een eerste en een tweede prijs tijdens het Oecumenisch Liedfestival. Vanaf 2008 is hij organist en muzikaal coördinator van de Protestantse Gemeente Tjalleberd – De Knipe.

Kijk en luister naar: ‘Schoot van troost’
Op armen van vrede zal zij je gaan dragen;

met sterkte beschermd en in liefde gewiegd
Jou, zuigeling, zingt zij zo lang door de dagen,
totdat je je hoofd op haar borst hebt gelegd.

Op heupen van hoop wordt er met je gelopen,
totdat je de mensen weer toelacht, vertrouwt.
Er gaat dan een wereld van licht voor je open,
waarop je de rest van je leven herbouwt.”
(Tekst: Margryt Poortstra)

Mede-auteur Eppie Dam
Eppie (1953) schrijft gedichten, verhalen, biografieën, columns, kinderboeken, liedteksten en recensies. Hij debuteerde in 1978.  Naast zijn uitgebreide literaire oeuvre schrijft hij ook veel religieus-liturgisch werk. Met componist Hindrik van der Meer schreef hij liturgische teksten en liederen voor de Unie voor Christelijk Onderwijs. Daarvan werd een aantal liederen uitgebracht op de cd ‘Eén zwaluw maakt zomer’ (1997). In 2008 vertaalde Eppie Dam de geruchtmakende ‘Mattheüspassie’ van Jan Rot in het Fries. Ook Eppie behaalde prijzen op het Oecumenisch Liedfestival. Voor componist Jan de Jong schreef hij vele liedteksten en ondermeer een adventsoratorium, een Fries requiem en een scheppingscantate die in beide talen verscheen. Lees meer op www.eppiedam.nl

‘Ademtocht’ is verkrijgbaar bij muziekuitgeverij Intrada: www.intradamusic.nl.
U kunt ook even bellen of mailen met uitgever Jan de Jong (inderdaad, dezelfde als de componist): 0513-688951,  info@intradamusic.nl.