‘In deze mens’

Jezus, als kerstkindje, als martelaar op Goede Vrijdag en als de wonderlijk opgestane met Pasen. Zo vieren wij de hoogtijdagen. Langzamerhand zijn deze dagen verworden tot glitterfeesten met cadeaus, waar soms – gelukkig – nog wel wat vrede op aarde in verpakt zit, in een wat elitair genieten van de Mattheuspassion, omdat de muziek zo hemels is of een kinderfeest waar paaseieren centraal staan.

Het gaat natuurlijk over meer dan zijn  geboorte en dood. In deze cyclus wordt in grote lijnen een schets gegeven van wat Jezus deed en wilde laten zien. En natuurlijk komen daarbij ook zijn geboorte, zijn lijden en opstanding aan bod, maar er is meer. Over het verlangen een glimp van God te zien gaat het, over mensen die leven in duisternis en verlangen naar licht:
“Niet plotseling, hier, nu, dat koninkrijk,
maar altijd als hoop die leven doet.
Misschien nog niet, maar binnen handbereik,
dat visioen waarin Gij ons ontmoet.”

Luister en kijk naar: Storm
“Als in de nacht het water schuimt en kolkt,
alsof het woest de stem van ’t kwaad vertolkt,
het leven ons belaagt als wilde beesten,
herleeft in ons de angst voor boze geesten.”

Jezus heeft laten zien wat God wil. Gewoon in mensentaal. Hij heeft dat in verhalen verteld die herkenbaar zijn. Wat de bedoeling was, liet hij in zijn daden zien: zorgen voor de zwakken, elk mens tot zijn recht laten komen, eerlijk delen. Naar het rijk waar het goed leven is verwijst hij, waar iedereen mee mag doen, uitgestotenen, eenzame zielen. Daar gaat het allemaal om.

Kijk en luister hier naar ‘Vrede’

‘In deze mens’: in deze bundel vindt u een schat aan liederen (28) voor vierstemmig koor, mezzo-sopraan, tenor en bas. Er is een versie met begeleiding van harmonium (orgel) en piano en een versie met strijkkwartet en piano. De cyclus kan in z’n geheel worden uitgevoerd of in delen.
– De totale duur is ongeveer 80 minuten.
Er kan ook worden gekozen voor drie momenten in het jaar, bijvoorbeeld ingevoegd in themavieringen:

deel I – in de aanloop naar Kerst,
deel II – op een willekeurig tijdstip,
deel III – in de aanloop naar Pasen.
– Veel liederen zijn los te gebruiken en lenen zich goed voor wisselzang met de gemeente. Ook bij uitvoeringen kan door de bezoekers vaak worden meegezongen:

Verschillende begeleidingen
De muziek is uit te voeren met strijkkwintet of orgel (harmonium) en piano, maar het loflied ‘Ere de Ene’ klinkt ook prima met een blazersensemble. Luister en kijk hieronder naar een uitvoering met een strijk- en met blazersensemble. U hoort en ziet het koor ‘Looft den Heer’ uit Oldemarkt o.l.v. Co Jongsma en het ‘Projectkoor Open Haven’ uit Zeewolde o.l.v. Bram Stellingwerf.

Kijk en luister naar: ‘Loflied’
“Ere de Enige, de Eeuwige,
die vrede en gerechtheid wil
voor mensen naar wie zijn hart uitgaat.”

OVER DE COMPONIST:
Jan de Jong (1953) studeerde van 1975-1981 aan het conservatorium in Leeuwarden. Van 1978-2008 was hij organist van de Ichthuskerk en de Martinikerk, beiden in Sneek. Van 1979-1991 was De Jong dirigent van brassband Euphonia en van 1980-2010 docent aan de muziekschool in Heerenveen. De Jong heeft een groot aantal composities op zijn naam staan. Samen met Margryt Poortstra schreef hij vele liederen voor liturgisch gebruik, het oratorium ‘Wervelend over de aarde’ en deze liederencyclus dus. Met Eppie Dam schreef hij een adventsoratorium, het Frysk Rekwiem en een cantate over de schepping. Met Sytze de Vries schreef hij een bundel liederen en teksten voor de eredienst. In de bundel Zangen van zoeken en zien zijn 18 melodieën van Jan de Jong opgenomen. In 2010 behaalde hij een eerste en een tweede prijs tijdens het Oecumenisch Liedfestival en verscheen de cd Ademtocht ter gelegenheid van zijn 40 jarig organistenjubileum. Vanaf 2008 is hij organist en muzikaal coördinator van de Protestantse Gemeente Tjalleberd – De Knipe.

‘In deze mens’ is verkrijgbaar bij muziekuitgeverij Intrada: www.intradamusic.nl.
U kunt ook even bellen of mailen met uitgever Jan de Jong (inderdaad, dezelfde als de componist): 0513-688951,  info@intradamusic.nl.

Een drietal voorbeelden uit de partituur. Klik op een afbeelding voor een groter formaat.